Ritus de l’edat adulta. Xenogènesi II

Coberta de "Ritus de l'edat adulta"

El passat 18 de febrer el ròver Perseverance va aterrar a Mart. Més concretament al cràter d’impacte Jezero (de 49km de diàmetre), que en el passat va albergar un llac. Però el més emocionant és que poc després, el 5 de març, la NASA batejà oficialment el lloc d’aterratge del ròver amb el nom d’Octavia E. Butler en reconeixement a la gran dama de la ciència-ficció (i un homenatge a la saga Xenogenesis).

Ritus de l'edat adulta
Lloc d’aterratge del ròver Perseverance a Marta, batejat en honor a Octavia E. Butler

Jo tot just he acabat el segon volum, “Ritus de l’edat adulta”, que Mai Més llibres ha publicat recentment en català. L’edició torna a comptar amb la traducció d’Ernest Riera i la portada de Vorja Sánchez (que va guanyar el Premi Ictineu 2020 a la Millor il·lustració d’una obra de gènere fantàstic amb “Alba”, l’anterior títol). I sabeu què? Estic totalment d’acord amb la ressenya d’Anna Pardo (la primera que es va publicar a xarxes el mes de març):

Akin (el fill mig oankali i mig humà de Lilith) personifica el xoc cultural entendre ambdues espècies. A través de la seva infantesa i metamorfosis (força accidentada) serem testimonis de moments transcendentals del cicle vital dels oankali, i els coneixerem millor. Descobrirem fins a quin punt abracen la diferència i saben conviure en harmonia, i trobo que la humanitat n’hauria de prendre nota:

p.99 «”Els éssers humans tenen por de la diferència”, li havia dit Lilith una vegada. “Els oankali anhelen la diferència. Els humans persegueixen els que són diferents, però els necessiten per donar-ser definició i estatus. Els oankali busquen la diferència i l’apleguen. La necessiten per fugir de l’estancament i l’excés d’especialització. Si ara no ho entens, ja ho entendràs. Segurament totes dues tendències sortiran a la superfície en el teu comportament.” Lilith li va posar la mà al damunt dels cabells. “Quan t’enfrontis a un conflicte, prova de seguir el camí oankali. Accepta la diferència.”» 

Ritus de l'edat adulta
Octavia E. Butler

D’altra banda, els oankali també arriben a ser d’allò més tossuts. En aquest sentit són molt humans, perquè no hi ha qui els faci “baixar del burro” quan arriben a una conclusió lògica que “senten” com a veritat absoluta.

De vegades semblen màquines d’intel·ligència artificial, incapaços d’adonar-se  de la complexitat de la consciència humana. Es creuen justos i misericordiosos perquè permeten als terrestres decidir el seu destí, però en realitat obliguen a la gent a renunciar per força a una part important del que els fa ser humans: la descendència, el contacte físic, la llibertat… Quin mal és menor? Val la pena viure sense allò que dóna sentit a la nostra existència?

Novament, la prosa de Bultler m’ha atrapat i no m’ha deixat anar fins al final. Em resulta fascinant aprendre a veure el món des d’una perspectiva completament diferent i entendre millor la connexió dels oankali amb tot el que els envolta. Fins i tot m’ha recordat una mica a la pel·lícula Avatar, on els na’vi es connecten entre ells a nivells difícils d’explicar (es devia inspirar James Cameron en Butler?).

Paraula de Mixa que empatitzareu amb les contradiccions d’Akin durant la seva metamorfosis i us preguntareu al seu costat… Els humans no tenim remei? O encara queda esperança?

Mx

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Han col·laborat…

© 2024. Tots els drets reservats. Política de privadesa