Ortiga i os

Coberta de "Ortiga i os"

Punts forts

p.111 «Per això et vaig donar unes tasques impossibles, perquè no te’n sortissis i te n’anessis i deixessis de preguntar –va dir la dona de la pols-. No m’agrada anar a llocs, hauré de trobar algú que s’ocupi dels pollastres. I a més, és un disbarat, segurament acabarem morint tots.»

T. Kingfisher ho ha tornat a fer! Després d’encisar-me amb la “Guia màgica d’autodefensa amb galetes”, s’ha guanyat de nou el meu cor amb “Ortiga i os”, la història d’una missió impossible protagonitzada per personatges secundaris dels contes de fades.

La publica el segell juvenil de Raig Verd (Indòmita) tot i que aquesta novel·la és molt menys juvenil que l’anterior (de fet, va guanyar el premi Hugo 2023 a millor novel·la per adults).

En aquesta història tornen a aparèixer:

– Esquelets ressuscitats

– Crítica social a dojo

– Escenes hilarants

– Una protagonista que no té cap intenció de convertir-se en l’heroïna de la història, però que farà el que calgui per salvar a la gent que estima

I a més a més, també hi trobareu:

– Girs sorprenents i inquietats als contes de fades clàssics

– Una gallina posseïda

– Una història d’amor entranyable

– Escenes esgarrifoses

Ortiga i os
T.Kingfisher (Ursula Vernon)

Punts febles

Si bé m’ha costat entrar a la història una mica més que amb l’anterior, l’esforç ha valgut la pena. Un cop entens les regles d’aquest món fantàstic tan peculiar, les acceptes i segueixes endavant.

D’altra banda, igual que vaig comentar sobre la “Guia màgica…”, m’he quedat amb ganes de desenvolupar més el “world-building”, i trobo que hi havia força escenes de farciment que alentien el ritme de la trama. Tot i així, entenc que calia espaiar la història o el llibre s’acabaria massa aviat.

Personatges

Digueu-me un quartet (sextet si incloem la gallina posseïda i en Gos d’Os), més icònic, imperfecte i meravellós que el que formen els protagonistes de “Ortiga i os”. Ja els coneixereu (no us vull fer spoiler), però us dono la meva Paraula de Mixa que hi connectareu de seguida. T. Kingfisher sap descriure dones empoderades, humanes i imperfectes, homes forts que defugen la masculinitat tòxica, i malvats tan reals que fan més por que totes les altres criatures endimoniades. En aquest cas ens trobem davant d’un príncep aparentment encantador, però controlador, maltractador i arrogant. I malauradament el món va ple de personatges així…

p.263 «No està bé. No és just. I què és just? […] Com pot ser just que en Vorling no pugui ser portat davant de la justícia? […] Res no és just, si no intentem que ho sigui. Aquest és l’objectiu dels humans, potser, arreglar les coses que els déus no han aconseguit arreglar.»

Ortiga i os
Fanart de Joe Watson

Prosa

M’encanta la capacitat que té Kingfisher d’arrencar-te un somriure fins i tot en les escenes més tenses i punyents. Hi contribueix el domini que té dels monòlegs interiors, ja que ens permet posar-nos a la pell de la protagonista i empatitzar amb el seu garbuix d’emocions tan properes. A més, en aquest llibre l’autora descriu de forma brillant escenaris molt variats, i ens transporta a cadascun d’ells amb molt poquets pinzellades. 

A qui el recomano?

A qui assaborís la “Guia màgica d’autodefensa amb galetes”, i a tothom que gaudeixi amb els llibres de fantasia, humor i crítica social. I sí, segueixo pensant que aquesta autora ha llegit Terry Pratchett, perquè hi ha molts elements que me’l recorden: des de les reflexions filosòfiques fins als recursos narratius i la construcció dels personatges… Paraula de Mixa! 😉

Mx

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Han col·laborat…

© 2025. Tots els drets reservats. Política de privadesa