- Títol: Menjant amb por
- Autor/a: Elisabeth Karin Pavón Rymer-Rythén
- Traducció: Anna Puente Llucià
- Editorial: Astronave
- Pàgines: 178
- Any d'edició: 2022
-
Sinopsi: Com tota adolescent, l'Elisabeth no té una vida senzilla: els seus pares s'han divorciat, ha canviat d'institut, les seves notes han baixat i la gent surt de la seva vida igual que entra... Però tot i aquesta muntanya de pólvora, hi ha una cosa que la diferencia de la resta: l'Elisabeth té a la Nore. La Nore l'acompanya a totes hores, fa que es trobi segura i li diu que està molt guapa quan s'aprima. La Nore també li prohibeix menjar, controla les calories i l'esbronca si no li fa cas. I l'Elisabeth l'escolta. Fins que, un dia, el seu cos arriba al límit i és ingressada a la Sala Blanca, on els monstres com la Nore no poden entrar...
Punts forts
“Menjant amb por” és el testimoni d’Elisabeth Karin Pavón Rymer-Rythén, un bany de realitat que aborda el complex tema dels trastorns alimentaris (sobretot l’anorèxia). De vegades una imatge val més que mil paraules, i aquesta novel·la gràfica n’és la prova: les il·lustracions són capaces de transmetre l’angoixa, confusió, i impotència que va sentir de l’autora durant l’adolescència, i també són una eina de divulgació molt potent.
Dit d’una altra manera, aquesta obra és una aproximació a l’horror que pateixen cada cop més persones (a nivell mundial els casos de TCA s’han duplicat en les últimes dos dècades) i Elisabeth Karin Pavón busca trencar prejudicis i idees preconcebudes sobre la salut mental. Els trastorns de la conducta alimentària poden aparèixer per causes diverses, però els principals desencadenants són els traumes, la genètica, els cànons de bellesa i la pressió social. Tot plegat sumat a les inseguretats, l’ansietat, l’autoexigència, i la baixa autoestima ens converteix en bombes de rellotgeria.
Al final de tot del llibre trobareu una introducció resumida sobre què són els TCA i què podem fer per combatre’ls (tant si els estem patint nosaltres, com persones properes). El més important és saber demanar ajudar i envoltar-te de gent que et recolzi, i per això el llibre també compta amb una llista d’organitzacions i associacions de suport en TCA a tota Espanya.
Per últim, volia destacar el missatge positiu que tanca el llibre (sense deixar de ser realista). Trastorns com la Nore no desapareixen, però si disposem de les armes per lluitar-hi, la recuperació és possible.
Un dels emotius testimonis que s’han fet virals últimament ha sigut el de la Lluna (qui, per cert, sé que també recomana aquest llibre!). El podeu recuperar fent clic aquí:
LA RECUPERACIÓ ÉS POSSIBLE!
— Associació contra l'anorèxia i la bulímia (@AcabCatalunya) March 24, 2023
Gràcies, Flors i Lluna, per un emotiu i valent testimoni que ajuda i dóna esperança a totes les persones afectades i famílies que estan patint un TCA a casa.https://t.co/ASK08JseZ8
Punts febles
Com ja he dit, aquesta novel·la gràfica és una introducció molt potent i efectiva, però potser no és per a vosaltres si esteu buscant una guia o un text més exhaustiu.
A qui el recomano?
M’atreviria a dir que aquesta novetat de l’editorial Astronave hauria de ser una lectura obligatòria per a totes les edats… Paraula de Mixa!
Mx