Madame de Treymes | El nàufrag feliç | La canya rebel

Punts forts 

La canya rebel: Una punyent descripció del que significa tenir la guerra a les portes de casa, i viure un infern encara pitjor de portes endins: un desengany amorós. Alhora, també fa un reflexió molt interessant sobre el món interior de cadascú, de la importància de cultivar l’esperit crític i escoltar-se a un mateix. Berbérova l’anomena la “no-man’s land”, terra de ningú:

p.37 «Em fa pena la gent que només es troba sola a la cambra de bany i no en cap altre lloc ni temps. La inquisició o l’estat totalitari, dit sigui de passada, no poden de cap manera tolerar aquesta segona vida que s’escapa de qualsevol control, i saben molt bé el que fan quan organitzen la vida de les persones de tal manera que tota solitud –excepte la de la cambra de bany- resulti impossible.  […] En aquest no ma’ns land, en la qual l’home viu en llibertat i secret, poden succeir coses estranyes, es poden produir encontres amb d’altres éssers semblants, o potser es pot llegir un llibre i entendre’l amb especial agudesa, o escoltar una música també de forma inusual, o pot néixer en el silenci i la solitud el pensament que tot seguit, en qualsevol moment, la vida pot canviar i dur-te a la ruïna o a la salvació.»

Madame de Treymes: M’enduc una bona primer impressió d’Edith Wharton amb aquesta crítica als fils invisibles que teixeixen les classes socials. Uns fils que poden ser tan o més irrompibles que la més fèrria de les cadenes. De tots els fragments que em van agradar, un em va impactar especialment perquè, malauradament, segueix sent de rabiosa actualitat: 

p.20 «En la teva experiència, ni en la de cap americà, no hi ha res semblant a aquesta organització familiar de gran abast que, al seu torn, forma part d’un sistema més gran, i que tanca un jove de la posició del meu fill en una xarxa de prejudicis i opinions acceptats. Tot es preparar per endavant: les seves conviccions polítiques i religioses, el seus judicis de les persones, el sentit de l’honor, les seves idees pel que fa a les dones, tota la seva visió de la vida. Haurà après a veure vilesa i corrupció en qualsevol que no pensi com ell, i en cada idea que no estigui directament al servei dels objectius religiosos i polítics de la seva classe. La veritat no és una cosa fixa: no es fa servir per posar a prova les accions, sinó que les accions la posen a prova, i s’adapta perquè hi encaixi.»

El nàufrag feliç: No el puc descriure de cap altra manera que una petita joia que tothom hauria de llegir. Una oda a la màgia de les petites coses, a la generositat, l’empatia, l’amor… El nostre nàufrag és feliç perquè ha descobert com gaudir i celebrar la vida, i a compadir als que creuen tenir la veritat absoluta sobre el que de veritat importa.

 p.101 «M’és difícil d’establir la cronologia de la meva vida amb tu, Maria. I és que deu ser absurd l’intent d’incloure en un calendari la joia infinita. L’alegria perfecta. La constant meravellosa de la teva presència. D’altra banda, dies, mesos o anys… Tant se val, ben mirat, si allò que compta és el moment present i el moment és sempre això, un moment.»  

Punts febles 

La canya rebel: La primera meitat m’ha resultat força feixuga, tot i ser un dels Petits Plaers més breus de la col·lecció. 

Madame de Treymes: El final agredolç d’aquesta història m’ha deixat força mústia.

El nàufrag feliç: Hi va haver tant d’enrenou a les xarxes sobre l’impactant final del llibre que m’esperava un desenllaç increïblement desgraciat. Sí, és trist, però tot i així no diria que “El nàufrag feliç” sigui una novel·la tràgica, tot el contrari. Crec que transmet un missatge preciós sobre el dol i la força de la vida. A més, el final es deixa entreveure des del principi, així que no va ser un gir inesperat per a mi.

p.145 «La vida prenia una nova volada. I nosaltres estrenàvem ales cada matí.»

D’esquerra a dreta: Nina Berbérova, Ramon Folch i Camarasa, i Edith Wharton

Personatges 

La canya rebel: No m’esperava que el veritable missatge del llibre fos l’empoderament de la protagonista. Bravo per ella!

Madame de Treymes: La madame que dóna nom al llibre és tot un personatge… i mai millor dit! Sempre té un as sota la màniga, i el seu rebuscat gir final m’ha agafat per sorpresa.

El nàufrag feliç: La Maria és la veritable protagonista d’aquesta preciosa història. Una dona amb un gran cor, capaç de visualitzar i dur a terme tot el que es proposi, i de les poques persones que són capaces de deixar el món una mica millor de com l’han trobat.  

Prosa

La prosa de Berbérova té descripcions vibrants i evocadores, però la d’Edith Wharton m’ha resultat més interessant, salpebrada d’irona subtil i metàfores curioses. Però se’ns dubte la que més m’ha agradat ha sigut la prosa irònica i entranyable de Ramon Folch i Camarasa, que et transporta i et bressola amb la seva puresa. 

A qui els recomano? 

A qui vulgui gaudir de petits grans clàssics de forma àgil i còmoda els 365 dies de l’any, però ideals per aquest estiu.  😉

Mx

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Han col·laborat…

© 2024. Tots els drets reservats. Política de privadesa