- Títol: La cova dels dies
- Autor/a: Marc Artigau i Queralt
- Editorial: Fanbooks
- Pàgines: 192
- Any d'edició: 2018
-
Sinopsi: La nit en què la Júlia fa divuit anys, el seu avi mor. El matí de l’enterrament, quan busca la documentació per a la funerària, la Júlia no troba el DNI, ni cap factura a nom seu, ni comptes, ni cap document... Sembla que l’home no hagi existit mai.
A partir d’aquí, comença una aventura delirant per descobrir qui era en realitat l’avi i per trobar el motiu de la seva mort. La Júlia no s’imagina el que l’espera: la descoberta d’una cova dels dies, un lloc secret i diminut de la terra on no existeix el temps...
Com haureu vist, aquests dies estic sortejant al blog i canal un exemplar signat de “La cova dels dies” de Marc Artigau, l’aposta juvenil en català d’enguany de l’editorial Fanbooks.
Què m’ha encantat…
- És una novel·la juvenil que no només reivindica que els joves també llegim, sinó que també ens poden captivar els clàssics
- És una oda a la importància d’explicar i compartir històries
- La trama és àgil i intrigant
- El ritme és frenètic i enganxa des del principi. Viatjareu per mig món en menys de 200 pàgines i gairebé no tindreu temps per recuperar l’alè!
- M’ha sorprès el peculiar estil narratiu de Marc Artigau: dinàmic, desimbolt, fresc..
- Tot i ser una novel·la etiquetada com a juvenil, la pot llegir gairebé tothom perquè els temes que tracta són atemporals: com l’amor, el temps, la mort, la set de poder, o la màgia de la literatura.
- Es poden fer vàries “lectures” del llibre i trobar picades d’ullet i referències de l’autor amagades durant la història.
- La novel·la està plena de reflexions que us donaran en què pensar.
- El principi i el desenllaç han estat les meves parts preferides del llibre, per l’intriga i misteri que desprenen.
- Encara que al final queden alguns interrogants i històries secundàries per explorar, “La cova dels dies” és una novel·la auto conclusiva i ho agraeixo moltíssim.
Què no m’ha agradat tant…
- Personalment, la trama no m’ha semblat molt original. Tot i que de vegades l’autor juga intencionadament amb alguns tòpics, no m’ha sorprès tant com voldria.
- Alguns trossos de la història m’han resultat previsibles i m’ha exasperat que els protagonistes no ho veiessin a venir!!
- No és gens fàcil jugar amb el temps, però de vegades he llegit alguna incongruència a la trama, com per exemple aquestes dos explicacions que semblen contradir-se al capítol “La bala”. Si no us voleu fer cap spoiler no ho llegiu!
p.59 “[…] va ser ell [en Petrarca] qui va convèncer els Nens perquè en Lleó es quedés a viure per sempre a la cova. En Francesco Petrarca, l’home del nas punxegut, l’estàtua de la Piazza degli Uffizi… va ser un dels primers a descobrir aquella cova prodigiosa…”
p.63 “Quan en Lleó el va veure arribar amb la barca, i amb el cadàver de la Laura als braços, el van acollir. [En Petrarca] era un ancià a punt de desaparèixer a causa del viatge i la nostàlgia. Es va quedar a la cova. Malgrat que els nens no hi veien gens clar. Llavors no hi havia tanta gent.”
En poques paraules…
Em sembla una novel·la ideal per iniciar-se en el món dels thrillers i les novel·les de misteri i m’encantaria que tingués una bona acollida entre els adolescents per la seva peculiar manera d’apropar-nos la literatura.
Però tingueu l’edat que tingueu, tant de bo desperti en vosaltres la curiositat per alguns clàssics. Tal com deia l’autor a la presentació del llibre “A mi m’agradaria que els joves s’atrapessin des del principi… i si llegissin alguna de les novel·les que es mencionen això ja seria fantàstic!”
Mx
Algunes de les obres que es mencionen