Amb fil de seda

Coberta de "Amb fil de seda"

Punts forts

Els llibres de Muriel Villanueva són íntims, emotius i punyents, ja que tracten temes incòmodes que sovint no s’aborden a la literatura juvenil. Ens fan falta més obres amb aquesta sensibilitat i sinceritat, i la darrera novel·la de Villanueva n’és una d’elles. “Amb fil de seda” passeja per les vides de quatre joves que volen fer-se sentir: la seva amistat està passant per un moment crític, i mica en mica anirem entenent la causa de la seva separació. En aquesta obra coral hi apareixen temes actuals com ara l’autoestima i l’acceptació dels cossos no normatius, la identitat de gènere o els conflictes familiars, i ens convida a reflexionar i empatitzar-hi.

Però més enllà dels dilemes filosòfics, estic convençuda que el missatge principal és un altre: ser escriptor best-seller és una feina molt dura. ;-D En una de les subtrames, Emily St. John plasma la realitat menys idíl·lica de les gires de promoció, les xerrades, signatures, entrevistes… I estic convençuda  que qualsevol autor podrà empatitzar amb les situacions més frustrants que viu l’Olive.

Punts febles

M’ha donat la sensació que aquesta novel·la estava massa condensada, i que la història demanava més pàgines per seguir descabdellant-se. M’hauria agradat que abastés un període més gran de temps per poder seguir veient l’evolució dels personatges. D’altra banda, penso que l’autora crea massa expectatives sobre la discussió misteriosa que desencadena el conflicte inicial. Al llarg de la novel·la anem descobrint fragments de la conversa, i un cop la veiem sencera en un flaishback ja no resulta tan impactant.

Amb fil de seda_1
Fotografia de Catorze.cat

Personatges

Cada capítol està narrat per un personatge diferent, i resulta molt fàcil posar-se a la seva pell. També m’ha agradat la passió que senten per la música, i destaco les lletres de cançons que composen (escrites per Paula González Gallego, Verónica Mykhaylyuk Solonchuk i Saona Badia Vaz). Necessito les partitures! Que algú les musiqui, siusplau! 😉

Prosa

La veu narrativa de Villanueva, com sempre, és molt propera i honesta. L’autora fins i tot juga a introduir fragments de clàssics que connecten amb els personatges, com ara “Aloma” (de Mercè Rodoreda) o “Orlando” (de Virginia Woolf). Aquests petits “cameos” només apareixen al principi, i he trobat a faltar que fos un element recurrent (ja que prometia ser un altre fil conductor de la novel·la).

A qui el recomano?

A tothom que senti no poder encaixar, o que arrossegui cicatrius que només es poden tancar amb fil de seda.

Mx

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Han col·laborat…

© 2025. Tots els drets reservats. Política de privadesa