Un relat basat en fets reals
Corria el 16 de novembre de 1992 i en Peter Whatling tenia problemes. El senyor Whatling vivia en una granja del comptat de Suffolk, prop de Hoxne, un antic poblet meridional de l’illa de Gran Bretanya. Era pagès arrendatari i no es podia queixar de que les coses li anessin gaire malament. Aquell dia, però, es va llevar amb el pressentiment de que alguna cosa no anava a l’hora. Hi pensà mentre es vestia i esmorzava, però sense èxit.
Intentant desfer-se d’aquella sensació s’encaminà cap a la seva caseta d’eines, i va ser llavors que se n’adonà… Havia perdut un martell! Casundena! Segurament se li devia haver caigut enmig dels camps mentre treballava. Ara com s’ho faria per recuperar-lo? De sobte, tingué una idea brillant i decidí fer una visita al seu amic Eric Lawes. Poca estona després de parlar amb ell, l’Eric sortí de casa carregat amb el seu detector de metall i sense més dilació els dos es posaren a buscar el martell desaparegut enmig del camp.
Tot d’una, el detector va vibrar de manera especial i en Peter va fer un bot! Malauradament, aquell soroll no tenia res a veure amb la troballa del seu apreciat martell. Quina decepció! Es tractava d’una vella cullera de… plata? Després de furgar una mica més dins la terra, els dos amics començaren a trobar monedes antigues i unes peces de joiera que semblaven d’or i en Peter s’oblidà momentàniament del seu martell. Per alguna casualitat haurien trobat quelcom d’importància arqueològica? Sense dubtar-ho ni un segon, ho notificaren a les autoritats legals, que es presentaren a la granja el dia següent.
Contestant a la pregunta que de ben segur us estareu fent tots, sí, van trobar el martell desaparegut del senyor Whatling, junt amb el tresor més gran de l’Antiga Roma mai descobert a Gran Bretanya i la major col•lecció de monedes d’or i plata dels segles IV i V a tot l’Imperi Romà.
Si el voleu anar a veure, avui en dia forma part de la col•lecció del Museu Britànic des de 1994… i el tresor també!
Mx