El Senyor dels Nazgûl passa caminant pel meu costat (i per sort no ha intentat liquidar-me). Em giro i un bolet vermell de Mario Bros es creua al meu camí. Va seguit de l’Steve de Minecraft, un petit Inuyasha i un home amb un bebè Pikachu en braços. Estic somiant? Em penso que no. L’escultura gegant de Son Goku, els nombrosos photocalls i les desenes de parades són la prova irrefutable de que em trobo al Manga Barcelona (abans conegut com a Saló del Manga de Barcelona).
Aquest 2024 compleixen ni més ni menys que el seu trentè aniversari, i ho han celebrat sense estar-se de res: entre els convidats d’honor es troba Naoki Urasawa (tres cops guanyador del Premi de Manga Shōgakukan), Yumiko Igarashi (autora, entre d’altres, del famós shôjo “Candy, Candy”) grups de música com Burnout Syndromes (que han composat la banda sonora de nombrosos animes), talents locals com Carles Dalmau (l’il·lustrador de Magic Animals) o cosplayers veteranes com Layze Michelle.
Fins i tot estrenen mascota oficial: l’Onachan, una criatura vinguda de les profunditats de la mar Barcelonina. Quan el 27 d’octubre de 1995 un panot va caure accidentalment a les platges de Barcelona, va obrir un portal entre dimensions del qual va emergir l’Onachan, qui va créixer aprenent sobre la nostra cultura, engolint dorayakis i consumint tot tipus d’anime que oferia el 3XL.
I ara la seva cara apareix a tots el cartells. Només sortir del metro a Fira Barcelona ja ens ha saludat des d’un bàner. Des d’allà fins al recinte de Gran Via hi havia un flux constant de persones que entraven i sortien dels tres pavellons que ocupa el Manga Barcelona. Les entrades de tres dels quatre dies que durarà el festival s’han esgotat en un tancar i obrir d’ulls, i tot parlant amb alguns dels assistents, m’expliquen que pel matí han hagut de fer una hora de cua només per entrar.
Ara bé, un cop a dins… per on començar? Miris un miris, hi ha coses per descobrir: parades de manga, art i menchandising, zones infantils, tallers de dibuix, castells inflables, camps de bàsquet, voleibol i futbol, competicions de videojocs, signatures, concerts, xerrades, parades de menjar japonès… Fins i tot hi ha un espai per arreglar el teu cosplay, i una “Safe zone” (novetat d’enguany) per a qui necessiti un moment de calma o busqui ajuda. Per sort, els incidents al Manga Barcelona són gairebé inexistents, perquè la comunitat otaku és d’allò més tolerant i inclusiva. “Aquí ningú et jutja. Ni pel teu físic, ni per la teva orientació sexual, ni per com vas vestit.” m’expliquen des de l’organització.
Quan pregunto per l’evolució del Saló del Manga al llarg dels anys, em diuen que ha sigut exponencial. De fet, ha passat de celebrar-se a l’Estació de França amb 1.000 assistents, a La Farga de l’Hospitalet de Llobregat amb 65.000, a la Fira Barcelona de Plaça Espanya amb 130.000, i des del 2022 al recinte Fira Barcelona Gran Via amb 160.000. Surto enlluernada, i veient la multitud que deixo enrere, tinc clar que el Manga Barcelona no trigarà a batre el rècord d’assistència de nou… Paraula de Mixa!
Mx