Crònica: Jornada de reflexió sobre l’edició en català 2017

Crònica Jornada de reflexió sobre l’edició en català 2017Avui tot just fa una setmana des que l’Associació d’editors en Llengua Catalana va organitzar la “Jornada de reflexió sobre l’edició en català” per parlar sobre el futur del sector en un escenari de gran bellesa com és el Palau Maricel de Sitges.

La jornada estava formada per dos temes de debat moderades pel periodista Óscar López, i vaig tenir el plaer de participar a la primera taula rodona del dia, “Com fer (més) lectors”, acompanyada d’Antònia Capdevila (directora de la Biblioteca Pública de Lleida) Jaume Centelles (professor de primària), Àngels Francès (professora universitària) i Antoni Dalmases (professor de secundària, batxillerat i a més a més escriptor).

Plegats vàrem parlar sobre una gran quantitat de temes, des del paper tan important de les biblioteques i els mestres fins a la influència de la família. Entre molts d’altres, vam tractar temes com la censura, les lectures obligatòries i les comunitats a les xarxes socials (BookTube, Bookstagram, “Què Llegeixes?”…) que fan que la màgia de la lectura arribi al seu màxim esplendor quan pots compartir-la! 

Antoni Dalmases va denunciar la falta de professors que llegeixin i estiguin motivats: “un professor ha de ser un entusiasta que encomana la seva passió, que t’acompanya”, perquè ja ho deia Jaume Centelles “els mestres som com els xerpes, acompanyem els nens fins al cim”.

Àngels Francès, però, va voler trencar una llança a favors dels professors de literatura: “Molts, més enllà de les classes, fomenten la lectura amb blocs personals, per exemple. I a aquests, se’ls ha de recolzar, tant institucionalment com des de les pròpies editorials”. Al final, com dic jo, sempre ha d’haver-hi algú que desperta en tu allò que sempre has tingut:“Totes les persones naixem amb la llavor de la lectura. La clau és alimentar-la des de tots els àmbits”

La segona taula “Lectura i venda: cap on anem?” formada per Emilio Ayala (Director General de Casa de Llibre) Oblit Baseira (llibretera de Casa Anita) María Teresa Calabús (llibretera d’El Cucut) Magda Polo (Professora universitària) i Toni Matas (editor i expert en màrqueting digital).

Segons Emilio Ayala: “D’aquí a 10 anys una llibreria no serà un magatzem de llibres. Seran espais molt diferents als d’ara, on es primarà l’experiència del client al voltant del món del llibre i la cultura”. “Jo també m’imagino llibreries molt diferents d’aquí a 10 anys.” afirmava Magda Polo “Amb molts menys llibres i més activitats. La llibreria ha de ser un lloc on anar a agafar gust per la lectura, més que a comprar llibres”.

Al cap i a la fi, com deia Toni Matas “Avui és més fàcil comprar un llibre que mai. El que cada cop tenim menys clar és quin és el llibre que val la pena comprar” és per això que segons ell “les llibreries independents creixen, perquè poden oferir el servei personalitzat i especialitzat que les grans o internet no poden.”

Crònica Jornada de reflexió sobre l’edició en català 2017Vaig estar d’acord amb Magda Polo, que afirmava cal fomentar la formació universitària de les persones que s’encarreguen de vendre els llibres: “Tenim màsters d’edició, però no de venedors de llibres.” Per això va ser interessant escoltar el punt de vista de llibreters com Teresa Calabús, qui va demanar que la publicitat i els distribuïdors d’ara en endavant vagin alhora: “Cal un diàleg editorials-llibreters més fluid. I cal que les distribuïdores visitin més les llibreries”.

De tornada cap a Barcelona, no vaig poder deixar de contemplar la posta de sol d’aquell dia radiant, o “dia Sitges” (com l’anomenà l’Alcalde Miquel Forns). Tant de bo que l’any que ve es torni a repetir aquesta mena de trobada!

Crec molt important parar-nos a reflexionar plegats (en paraules de Jaume Centelles) com la “tribu” que som . I és que ja ho deia aquell proverbi indi americà dels Ute: “No vagis darrere meu, potser no sàpiga liderar. No vagis davant, potser no vulgui seguir-te. Vine al meu costat per poder caminar junts.”

Mx

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Han col·laborat…

© 2024. Tots els drets reservats. Política de privadesa