El dimecres 26 de febrer es va celebrar al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Catalunya l’acte d’obertura de l’Any Josep Carner. Aquest any, que commemora el 50 aniversari de la seva mort, s’allargarà fins el juny de 2021, i estarà comissariat pel filòleg i professor Jaume Coll Llinàs.
Quan Llinàs va prendre la paraula, ens va voler fer comprendre el gran do de Carner, qui des de ben petit enviava poemes i traduccions a la revista l’Aureneta. De fet, a mesura que va anar creixent, fou el guanyador d’un gran nombre de Jocs Florals.
Carner era un home molt polifacètic, i per això durant aquest any literari es realitzaran activitats en tots els àmbits que l’apassionaven… l’àmbit musical, periodístic, poètic, teatral, de traducció…
Llinàs destacà l’organització d’un congrés internacional al voltant de la seva obra, i una gran exposició a la Biblioteca de Catalunya. L’exposició comptarà amb 170 llibres que porten el seu nom, pseudònim (o pròleg). De fet, enguany també hi haurà reedicions de la seva obra i nous reculls.
A més, la càtedra Josep Carner per fi serà una realitat, quelcom que el rector de la Universitat de Barcelona i el llavors conseller de cultura Lluís Puig i Gordi varen acordar l’any 2017.
Durant l’Any Josep Carner es faran conferències, exposicions i clubs de lectura a les biblioteques públiques de Catalunya i activitats al CCCB. S’instal·laran plaques commemoratives i es repartiran molts punters per Sant Jordi amb la col·laboració del Gremi de Llibreters.
D’altra banda, també trobarem la poesia de Carner en àmbits inusuals. “Els fruits saborosos” inspirarà activitats de pintura i cuina que arribaran al Celler de Can Roca, i la marca de perfums “Carner Barcelona” crearà una fragància inspirada en l’obra del poeta.
A continuació, la soprano Marta Mathéu i el pianista Albert Guinovart interpretaren cinc cançons d’Eduard Toldrà que musicaren els poemes de Carner. Maria Cabrera Callís fou l’encarregada de recitar-los abans de cada peça perquè els espectadors en captéssim tot el significat.
Però no fou l’única que recità aquella nit! El propi Carner, a través d’un antic enregistrament, tornà a la vida per narrar amb passió “El dia revolt”.
Seguim a l'acte d'obertura de l'@AnyCarner, amb Maria Cabrera que dona la seva veu als poemes de l'autor i amb la música d'@EduardToldra interpretada per @guinovartalbert i la soprano @MatheuSoprano. pic.twitter.com/GSRXFDxt62
— Lletres catalanes (@lletres) February 26, 2020
Aquest vespre som a l'acte d'obertura de l'@AnyCarner.https://t.co/YQOHm85qYA@cultura_cat pic.twitter.com/53ZECm8edS
— Lletres catalanes (@lletres) February 26, 2020
Avui hem fet escala a l’acte institucional d’obertura de l'@AnyCarner i ens han comunicat que venen coses grosses. @cultura_cat @lletres pic.twitter.com/5OuYq1z94H
— Genís (@socungeni) February 26, 2020
Des de l’@AjBanyoles hem estat presents en l’Acte institucional d’Obertura de l’@AnyCarner, el comissari del qual és el banyolí Jaume Coll. @culturabanyoles ha programat un Any Carner ple d’activitats per celebrar i difondre el “príncep dels poetes catalans” a #banyoles pic.twitter.com/SV5NHOESU6
— Miquel Cuenca (@cuenca_miquel) February 26, 2020
Per últim, la seva néta, Francina Carner Grosperrin, agraí durant el seu discurs la col·laboració de totes les entitats i compartí algunes anècdotes de Carner. El recordava com un avi generós, tolerant i divertit.
La consellera de cultura Mariàngela Vilallonga va cloure l’acte recordant que aquest 2020 serà un any carregat de commemoracions. Algunes d’elles fins i tot es superposaran a través del fil conductor de la música i l’exili, ja que Carner va viure els seus últims anys a Brussel·les, i des de l’exili seguí treballant per la supervivència de Catalunya i el català.
Vilallonga va cloure el seu discurs amb un breu poema que sempre l’acompanya de Carner titulat “Adéu sense comiat”:
“La primavera se’n va.
Amb les parpelles ben closes,
pensem en roses i roses;
fem veure que durarà.”
Ara, la primavera ja torna… i Josep Carner també!
Mx