2na part de la jornada LiterACCIÓ: l’empoderament de la gent jove i experiències literàries als instituts

Després de la pausa del cafè, vam reprendre la jornada LiterACCIÓ amb una taula rodona sobre “Experiències d’apoderament de la gent jove” moderada per Amelia Platt (Engage! Young Arts Professional) i a càrrec de Tina Ramdeen (The Roundhouse, UK) i Romasso Salaroli (Scomodo, Roma). Com aquest últim no va poder ser presencialment amb nosaltres, vam escoltar les seves declaracions sobre la revista estudiantil Scomodo.

“Ens diuen que els joves som passius, però no és veritat.” afirmà. La revista Scomodo està escrita per moltes veus i es fan reunions per debatre els articles. La iniciativa va néixer com una crida “i no ens esperàvem tota la gent que va venir. Cada mes varia l’afluència, però hem arribat a comptar amb 500 joves”

2na part de la jornada LiterACCIÓ l’apoderament de la gent jove i experiències literàries als instituts
Romasso Salaroli

D’altra banda, Tina Ramdeen ens parlà de Roundhouse, un espai on es fan concerts i espectacles, i que ha acollit a cantants i artistes de renom. Segons ella, però, “és molt més important la feina que fem amb joves”

De fet, ells tenen veu en la presa de totes les decisions dels tallers i activitats que organitzen. Això millora la seva autoestima i seguretat, junt mb les seves capacitats i el seu currículum, i “assegura que seguiran generant un impacte en la societat en el futur.”

Ramdeen també assegurà que “és molt fàcil quedar-se atrapat a l’status quo” i animà a que totes les organitzacions tinguin joves al seu equip, fins i tot encara que no tinguin activitats exclusivament dirigides als joves. “Ells ens mostren que el món està canviant. Ells són el nostre futur”.

Durant la xerrada, Amelia i Tina arribaren a la conclusió de que no és veritat que els joves no estiguin interessats en l’art i la cultura (això només ho diu qui té una visió tancada del que és la cultura) sinó que ho estan en una mena diferent d’art… la tecnologia, la comunicació digital, art de carrer, disseny de moda… això també és art i cultura.

Després d’elles, vam poder escoltar a quatre dones que ens parlaren d’experiències literàries als instituts (moderades per Esther Belvis). Céline Detappe (Lycée Pilote Innovant International de Poitiers, França) i Hélène Paumier (Turfur les éditions, França) professora i alumna respectivament, ens explicaren la creació d’una editorial com una activitat extraescolar que els ha portat moltes sorpreses (durant els seus dos anys de vida, ja porten 7 llibres publicats).

En quan van engegar aquest projecte van adonar-se que requeria treballar en molts fronts: comunicació, departament legat etc. Un dels esculls era el tema financer, però van aconseguir sortejar-lo publicant digitalment, quelcom que els va acabar portant beneficis.

Quan arriba un manuscrit tothom es pot expressar i votem democràticament si el publiquem” comença dient la jove Hélene Paumier “tothom s’implica”.

Aquesta iniciativa ha permès crear una xarxa d’amics i hi ha hagut implicació d’editorials consolidades i independents. A més a més, “jo he après a treballar en grup i escoltar els demés, això és vital i serà vital en un futur. Com a presidenta de l’editorial” afegia Paumier “he hagut d’aprendre a gestionar els problemes, a controlar-nos i calmar-nos, i parlar en públic en actes oficials. Fa dos anys no sabíem l’impacte que tindríem, i no estudiaria el mateix de no ser pel projecte.”

2na part de la jornada LiterACCIÓ l’apoderament de la gent jove i experiències literàries als instituts
Resum de Eli Ramirez

“Van rebre molts manuscrits i van llegir molt” narrà Céline Detappe, l’orgullosa professora. Els va ensenyar a guanyar confiança i sentit crític, ara és ella la que hi creu amb els ulls tancats. “Si cauen i no ho aconsegueixen sé que s’aixecaran.”

Detappe també aprofità per reivindicar la necessitat de sortir dels esquemes. “Tot està encasellat, i la literatura és transversal com tantes altres assignatures, per totes les competències que es treballen. Les assignatures s’han de creuar.”

2na part de la jornada LiterACCIÓ l’apoderament de la gent jove i experiències literàries als institutsLa professora Rosalía Delgado no podria estar mes d’acord. Ens venia a parlar junt amb Mar Sureda-Perelló (UB) del projecte First Literary Dates.

“Els joves NO no llegeixen, sinó que no ho fan com volem” començà reivindicant Rosalía Delgado. Un dia es va fixar en que al famós programa de cites, First Dates, gairebé mai es parlava de llibres, i va pensar que tindria potencial exportar el format a classe. “Volia convertir el lector en protagonista, promoure el gust per la lectura, i fomentar la integració”.

First literary dates consisteix en un berenar que té lloc el dia mundial de la literatura infantil i juvenil, el 2 d’abril. Els alumnes seuen a debatre sobre els llibres que han llegit (els quals han escollit de menús temàtics “literaris” confeccionats per les seves propostes) i graven tota la experiència com al programa de televisió. Els organitzadors de tot plegat són els nois i noies de 1r batxillerat, i els alumnes que es poden apuntar són els alumnes de 1r a 4rt d’ESO. Eli Ramirez explica tots els passos aquí:

2na part de la jornada LiterACCIÓ l’apoderament de la gent jove i experiències literàries als instituts

Tres anys després ja hi ha 8 instituts que ho fan plegats, i biblioteques, editorials i l’ajuntament es van implicar. A més a més, Delgado ha rebut  correus de Valencia, Bilbao i Madrid de professors interessats. “Vam dinamitar el cànon perquè tothom pogués trobar un llibre que li vingués de gust llegir.” Enlloc de fer un examen sobre el llibre (contradictori amb plaer per la lectura), els alumnes han de gravar un booktrailer o video ressenya, i són supervisats pels alumnes de batxillerat (els quals també s’encarreguen de fer difusió de l’acte, preparar el berenar etc)

2na part de la jornada LiterACCIÓ l’apoderament de la gent jove i experiències literàries als instituts

“En aquest projecte qui es queda fora no és el raret que llegeix, sinó el que no s’implica” afirmà Delgado.

Mar Sureda-Perelló, que ha col·laborat ajudant als alumnes a preparar els documentals de la jornada, es va enamorar del projecte. “Els vam donar càmeres bones, els vam donar consells basics d’audiovisuals  i els vam fer sentir com uns professionals” quelcom que va potenciar el seu sentit de la responsabilitat.  

Això ha permès que hi hagin treballs de recerca sobre els avantatges de treballar d’aquesta manera, sobre la reflexió conjunta i la lectura transversal. “Ara els alumnes diuen que volen fer un Supervivientes literari…” va concloure Delgado, rient.

Mx

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Han col·laborat…

© 2024. Tots els drets reservats. Política de privadesa